Шоколад, ядки, сусам – как се отразява минерала мед

Напоследък четох различни статии за ползата от какаото. И реших, че е добра възможност да давам антиоксидант на детето – 1-2 лъжички какао разбъркани с мед, мляко и други полезни храни. И за майки казват, че е полезен черния шоколад. Имах едно наум, че трябва да проуча по-добре какаото, защото няма храна, която да е изцяло положителна. Срещата с продавачка в един от столичните магазини за биохрани ме накара да се замисля. Консултанктата ми каза, че какаото било много полезно, но в БГ не знаят как да го използват. Аз попитах за повече подробности, а тя ми сподели, че получила сърцебиене след като привечер яла какаови зърна. Според нея трябвало да се консумира преди обяд. Изглежда какаото може да натовари сърцето и това не е свързано с приема през деня.

Все пак реших да проверя какво съдържа какаото
http://calories.bg/prodinfo.php?prod=5602 . Учуди ме, че 100 грама какао съдържа 3,79 мг мед – 420 % от дневната нужда от мед за възрастен (препоръчителната дневна доза е 900 мкг). Проверих го и от тук , като търсех“ Cocoa, dry powder, unsweetened „. Препоръчителната дневната норма за деца 3-7 години е 440 мкг и 100 грама какаото съдържа 820% от дневната нужда. Препоръчителните дневни дози са от Наредба 23 на МЗ . Разбира се никой не яде толкова какао ежедневно, но не бях виждала друг продукт с толкова мед.

И се замислих колко ли мед съдържа един шоколад. На опаковките пише, че млечният шоколад съдържа около 25% какао. Средните шоколади, които са най-консумирани от малките деца, са около 40 грама. При 25% какао в тях, това значи, че какаото е около 10 грама и в него се съдържат 379 мкг мед. А това е почти 100% от дневната нужда за деца от 3-7 години. На пръв поглед не изглежда толкова зле, все пак не е 100% от дневната нужда.
Спомням си, че миналата година изчислявах с един американски сайт, подобен на www.calories.bg какво яде детето и видях, че в менюто му съдържа 900 мкг мед , това е два пъти повече от препоръчителната норма.

Тези дни се чудех, дали да извадя кафемелачката и да започна да меля бадеми и кашу,  нали се казва, че са здравословни. И също да давам сусам или сусамов тахан. Проверих за съдържание на мед и се оказва , че тези продукти са едни от най-големите носители на мед. Изглежда, че ако едно дете яде нормална храна, едно малко шоколадче, малко ядки и сусам, ще получи около 3 пъти над препоръчителната дневна доза мед.

Реших да потърся повече за медта, натрупва ли се, как се отделя, вредна ли е в по-големи дози.

Интересен линк с описани положителните и отрицателни страни на шоколада – http://www.acu-cell.com/choc.html

Изследване за съотношението цинк-мед при децата с проблеми – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19280374

Института в Орегон за минерала мед – http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/minerals/copper/

Интересна статия, в която е обяснено защо жените натрупват повече мед, как им влиае – http://www.healingedge.net/store/article_copper_toxicity.html .

Децата и медта

Твърди се, че ако жената има повече мед, може да го предаде чрез плацентата на детето. Ето цитат:
„ Малките деца, които са с повече мед по рождение, са много чувствителни и интуитивни. Те често губят част от тяхната чувствителност и „психически способности „, като нивата на медта намаляват на възраст около четири години.
Повишените нива на мед при децата са често срещани днес. Проблемът често започва по време на бременността, когато майките с високо ниво на мед,предават мед на плода през плацентата. Това се нарича вроден, а не генетично високо съдържание на мед. Може да бъде предотвратено чрез коригиране на метаболизма на медта преди забременяване. След раждането, неправилно хранене, стрес в дома, и прекалената употреба на лекарства с рецепта могат да влошат мед дисбаланс на детето.
Мед дисбаланс при деца е свързано със забавено развитие, разстройство на дефицит на вниманието, анти-социални и хиперактивно поведение, аутизъм, затруднения в обучението и инфекции, като инфекции на ухото.“

Жените и медта

В статията на healingedge.net се казва, че има хора, склонни да приемат и натрупват повече мед.  Положителни черти на тези хора са  топло излъчване, грижовни, чувствителни, с емоционален характер, често с артистична ориентация.  Много от традиционните женски качества са свързани с мед – мекота, нежност и интуитивност.

Когато медта стане твърде висока се показват отрицателните черти. Те включват  прекалени емоции, сантименталност, склонност към депресия, страх, скрит гняв и негодувания, фобии, психоза и насилие.

Един от начините да видите колко мед консумирате, е да изчислите колко мед приемате с храната. В дози, около препоръчителните дневни от 900 мкг за възрастен медта е абсолютно необходима. Зависи и дали приемате достатъчно цинк, дали обичате да похапвате шоколад.  Аз изчислих от тук едно обичайно дневно меню и видях, че приемам почти 200 % от необходимата мед. Направих промени в менюто, за да намаля медта.

Като заключение за себе си реших, че детето  трябва да яде шоколад  не повече от 25 грама и не всеки ден. В ден, когато детето яде шоколад да не давам ядки и сусам. Антиоксидантите ще ги добавяме от червени плодове. И да чета етикетите на витаминните добавки, да следя за други източници на мед. И възрастните е добре да следят съдържанието на мед.

Advertisements

Posted on август 8, 2011, in детско хранене, минерали and tagged , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Коментари са забранени.