Пробиотични кисели краставички

Киселите краставички са посочени като едни от най-богатите на пробиотици продукти. За да са полезни според мен трябва да са естествено ферментирали, без оцет, а още по-малко варене. Случайно попаднах на един линк за „Пробиотични кисели краставички“ на английски. Хареса ми, че направата им съвпадаше с моето мнение за оцета. Търсих и на български „кисели краставички без оцет“. Разбрах, че има такава възможност, но не попаднах на ясно описан начин.

Започнах по прочетеното. Измиване, подготовка, подправки по вкус – чесън, копър, кимион…


Заливане със саламурата. Моята е от 2 литра престояла вода и 2,5 супени лъжици морска сол. Бурканът е от 3 литра.

После разбрах, че трябва да стоят 3 дни на стайна температура и още от 10 до 30 дни на хладно. Четох в един български форум, че ще саламурата ще потъмнее, да не я изхвърляме, а да изчакаме – ще се избистри. Случайно попаднах и на този линк, в който се обяснява още веднъж как се правят богатите на пробиотици кисели краставички. Разбрах, че трябва да се появи пяна, отидох до моя буркан, пяна имаше, значи е по план.

Потъмнели

С пяна.
Отлях няколко лъжици от водата, и изядох една краставичка, за да има повече място.

На този етап се зачудих какво да ги правя – да ги разбърквам ли, да ги натискам ли с нещо (четох, че българските туршии се затискат с речни камъни), да ги местя ли на по-хладно.

Реших да им сложа още чесън на скилидки за повече антимикробен ефект. Посъветваха ме да сложа синап, за да ги държи по-дълго време. Синапът се продава в аптеката, сложен е при краставичките. Три дни траеше отлеждането на краставичките на стайна температура, един ден на балкона. После ги преместихме на по-хладно в гаража.

Резултат след 8-мия ден: Хрупкави, киселки (без оце) и пълни с пробиотици. Доволна съм от рецептата!

И още два варианта на естествено ферментирали пробиотични храни

Карфиол, моркови и целина
DSC01781

Кисело зеле
DSC01799

Тези храни се намират на пазара почти през цялата зима. Маринатата за 3 литров буркан се прави от 2 литра вода и 2,5 супени лъжици морска сол. Водата престоява 24 часа, загрява до около 35 градуса, разтваря се солта и се заливат зеленчуците Подправки по ваш вкус. Три дни на топло, трябва да се натиснат с нещо по-тежко и да се разбъркват с вилица между 2-ия и 4-ия ден. Тогава се вижда  много интересния процес на ферментация. И още 4-5 дни при температура около 7-8 градуса. И имате чудесни ферменти!

Беше ми интересно какъв е вида на бактерията в киселите краставички и зелето. Ето статията от wikipedia и една сатитя от научно списание . Основните бактерии са Lactobacillus plantarum и Lactobacillus brevis. Добро допълнение към бактериите от кисело мляко. В статиите има и предупреждения, че ниското PH и изобилните бактерии, може да доведат до стомашен дискомфорт при чувствителни хора.

Posted on октомври 30, 2012, in веган, пробиотични храни. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s