Лека панакота с малини

Много лек десерт, съдържа 140 калории за 100 грама

wDSC03406
Нужни продукти:

250 грама малини
400 грама прясно мляко
150 грама заквасена сметана
80 грама кафява захар
15 грама желатин
10 грама какаово масло
няколко капки ванилия

Начин на приготвяне:

Малините, млякото, сметаната, какаовото масло и захарта се слагат на слаб огън. Загряват се и се бъркат до завиране. Сместа се охлажда до 70 градуса, пасира се и прецежда. Желатинът се накисва, разтваря се на водна баня и се прибавя към сместа. Желатина се прибавя при температура на сместа около 40 градуса. Сипва се в купички и се охлажда. Общото количество е 750 грама, около 140 калории за 100 грама. Пълна хранителна информация – http://calories.bg/profile.php?view=analyze&recipe=839&mode=stf

Някои съвети:

Малините – важно е да минат топлинна обработка, защото  много лесно хващат мухъл. Ако се използват сурови, е възможно да развият такъв в десерта.

Желатин – аз ползвам този желатин – http://www.funcakes.nl/bakpoeders . Предполагам качеството на желатина е от значение, този е много фин, без аромат. Купувам го от магазините за сладкарски продукти, най-често от „Сладката къща“.

Био мляко – Мисля, че е важно млякото да е с най-добро качество, с био мляко става много вкусно, с домашно мляко от гарантирани животни също.

Допълнителна украса – При специален повод може да се поръси с шоколадови стърготиви от сладкарските магазини

Цената на десерта

Стана ми интересно как ще излезе цената на този десерт, съпоставена с други продукти от търговската мрежа. Ето ориентировъчна сметка – 2,5 лв. – малини /закупуват се по-голямо количество, например около 0,4 кг., за да отберете хубави здрави малини/, 1,5 лв. – био прясно мляко, 0,5 ст. кафява захар, 1,8 лв. – заквасена сметана, 1,5 лв. – желатин, 1 лв. – какаово масло. Общо 8,8 лв. или 9 лв.
Цената за 100 грама десерт е 1,2 лв. За сравнение Киндер Пингуи е 30 грама, струва около 90 стотинки и има около 140 калории. Ако приравним всички стойности към 100 грама продукт, резултата ще бъде несравнимо в полза на домашния десерт.

Posted on юли 15, 2013, in десерти, детско хранене and tagged . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Коментари са забранени.