Лек баварски крем

Този крем е любимия на детето. Мисля, че е с много добър състав. Вече имаме различни вариации на крема и всички много ни харесват.
Основната рецепта е от книгата „Диетичното хранене“ на проф. Ташев, издателство 1962 година. Чудех се дали да публикувам рецептата, защото ми се вижда много обикновенна. Написах „Баварски крем“ в google, надявах се да видя много подобна на нашата рецепта и само да дам линк към нея. Обаче измежду първите 10 рецепти не видях същата, всички съдържат и сметана и повече захар, а това утежнява ненужно десерта.

krem2

За този десерт е най-добре да се използват много пресни домашни или био яйца и био или друго прясно мляко с възможно най-добро качество. Ние намираме домашни яйца от почти пасищно отглеждани кокошки и козе мляко от щастливи кози. Винаги когато получа партида от тези продукти правя крема. Не е нужно да се правят големи количества, добре е се изядат в рамките на 48 часа.

Нужни продукти
за 6 порции по 90 грама
300 мл. прясно мляко
3 яйца
60 грама захар
10 грама желатин
50 грама вода
ванилия

Начин на приготвяне:
Млякото се кипва и се прибавя захарта. Ако млякото предварително е кипнато само се загрява повторно до разтваряне на захарта. Белтъците се отделят от жълтъците. Желатинът се разбърква с водата и се оставя да набъбне. Ползвам този желатин и мисля, че е важно да е с добро качество (може и навик да е, но с него съм свикнала и ми желира хубаво). Жълтъците се разбиват за няколко минути и към тях се прибавя топлото мляко, първоначално лъжица по лъжица при непрекъснато бъркане. Сместта мляко, захар и жълтъци се връща на котлона и се бърка на слаб огън около 7-8 минути, без да завира. Това е най-трудния момент защото жърлтъците трябва да се загреят над 80 градуса, но без завиране. Аз съм свикнала да гледам парата, която започва да излиза от съда, а в точния момент и сместта започва да се сгъстява. Отстранява се от котлона, разбърква се няколко пъти в следващите 2-3 минути и се прецежда. Оставя се да се охлади до около 45 градуса /обикновенно за около 10-12 мин./ През това време на водна баня се разтваря желатина и се разбиват белтъците. Желатина се добавя първи към яйчената смес, после се добавят разбитите белтъци.

По въпроса с бълтъците пише, че белтъка трябва да се разбие на сняг с малко захар. Но при разбиване на сняг, при желирането се образуват 2 пласта (най-вероятно лекия белтък се утаява). Вече съм правила около 15 пъти този крем, 2-3 пъти съм разбивала на сняг и се получават пластове. За това го правя по един срамно лесен начин – разбивам белтъка, колкото да се разкъса (преди да е започнал да образува пяна) и го прибавям с разбъркване при яйчената смес. Изчаквам крема да се охлади до около 30 градуса и го наливам във формички. Използвам формички с вместимост 90 мл. и стават 6 порции. При повечето рецепти една порция от този крем препоръчват да е 170 грама, но това е много според мен. В книгата с рецептата има съвет да се добавят около 25 грама смлени бадеми, за допълнителна хранителна стойност. Според мен е най-добре да се ползват белени бадеми в светлия крем, за да не личат като кафяви точки. По същата причина и ванилията е по-добре да е екстрат, ако е от шушулка пуска черни точки.
Калориите в 100 грама крем са около 120, белтъчините 5,8 грама, въглехидратите 13,2 грама, мазнините 5 грама. В една 90 грамова купичка има около 100 калории. Това е много радваща цифра.

На снимката има и две модификации на крема:
Тъмно кафявата е с 4 яйца, 250 мляко, 8 грама какаово масло, 25 грама какао, 70 грама захар, 25 грама бадеми, 7 грама желатин. Технологията е подобна, част в част от млякото се разтваря какаовото масло и какаото, прецежда се и се прибавя при яйчената смес. Прибавят се и смлените бадеми. Става много плътен и хубав крем, има далечна прилика с шоколадов пралин. Калориите в 100 грама крем са 200 калории, доста по-малко от класическия шоколад.
За шарената комбинация се използва допълнително 7 грама какаово масло, 12 грама какао, 6 грама захар и 50 мл. мляко. Съставките се разтварят и се прибавят към 1/3 от яйчения крем. В купичките се налива първо от тъмната смес, после от светлата. Това съвсем малко вдига енергийния състав, но е по-интересно. А на вкус се усещат шоколадовите съставки. Това е една от любимите ни комбинации.

Хм, каква лесна рецепта, а колко изписах…

Advertisements

Posted on август 20, 2013, in десерти and tagged . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Коментари са забранени.