Десерт за офиса в буркан

Бурканът ще се окаже нещо много удобно, какво изобренение – може би е около 80 годишно и всяко поколение му намира приложение.

Всичко започна през есента на 2013 с един брой на сп. „Good food“ и рецепта за чийз кейк в буркан. Рецептата имаше над 420 калории и в първия момент си помислих калорично, а и защо да е в буркан.

И изведнъж ми просветна, че това може да е моето решение за закуски в офиса.

Обмислях какво да закусвам работните следобеди, с изискване да може да се приготви от сутринта, да има свежи плодове, да прилича поне на крем, да е вкусно, да е приятно и да не е в пластмасова опаковка. И ме осени идеята, че буркан е много добро решение.

Бях гледала в интернет различни кутии за обяд, коя от коя по-скъпа, но не исках да си купувам. Някак не ми се искаше да приема, че живота е толкова сложен – супер кутия за обяд, супер хранителна съставка, супер здраве само за избрани…

Изтощително изглежда да се носи постоянно в буркан храната, не е нужно. За няколко разтоварващи дни, до седмица става. Опита ми е показал, че когато съм в режим на намалено хранене, домашната храна много помага. Тази от магазини и ресторанти за офисно хранене е вкусна, но доста мазна и с добавки, които увеличават апетита.

И ето го моят студен крем в буркан.
allsalad1
Нужните продукти:
70 грама почистени ягоди
100 грама кисело мляко
1 пълна супена лъжица овесени ядки (7 грама)
1 равна супена лъжица пшеничен зародиш (5 грама)
1/2 кафеена лъжичка хуск
1/2 чаена лъжичка пектин
1 щипка мехлеб
10 грама натурални шоколадови къдрици

На дъното на буркана се разбъркват овесените ядки, пшеничения зародиш, хуск, пектин и мехлеб. Ролята на хуск е да желира леко крема за няколкото часа от приготвянето до консумирането. Мехлеб е арабска подправка и в тази комбинация на мен много ми харесва. Понякога го заменям с канела или кардамон. Пектинът е добре известен, придава лек ябълков вкус, твърдят, че е добър за човека, може да се замени с по-модерен супер прах. Прибавя се киселото мляко и се разбърква. Прибавят се ягодите, поръсва се с стъргания шоколад. Плодовете може да са различни, според сезона. Буркана се затваря и се понася към офиса. Държи се в хладилник. Дано да имате служебен такъв.
Моето десертче се побира много добре в 250 мл. буркан.
Има около 190 калории за цялото количество, 3,60 грама фибри (13 % от дневните нужди), 144 мг калции (14 % от дневните нужди), 64 мг магнезии (22 % от дневните нужди), 2 мг цинк (25 % от дневните нужди), 42 мг вит. С (56 % от дневните нужди)

Един ден реших да видя какви други рецепти в буркан има по света. В буркан може да си направим засищаща салата, коктейли и още десерти, е как не съм се сетила до сега… Идеята за салата много ми хареса, удобно е да имаш такива бурканчета за различни случаи – гладни деца, приберене уморен, подготовка за парти т.н.

Няколко изключително интересни интернет находки в буркан:

berrycrisp1
Много апетитно със сладолед и домашно печено мюсли. Може плодовете и мюслито да се направят предварително, а в последния момент да се цопне топката сладолед – в офиса, на барбекю или пикник, на парти и т.н.
http://www.stonegableblog.com/2014/05/berry-crisp-in-jar-easy-make-ahead.html
Caprese1
Салати в буркан и още 15 рецепти
http://www.sheknows.com/food-and-recipes/articles/1006123/15-foods-to-put-in-a-mason-jar
Има салати, десерти, ммм…
Няма страшно от храненето в офис, ще удържим положението.
coctails
И коктейли
http://stevethebartender.com.au/top-17-cocktails-in-mason-jars/
Не се бях сетила за коктейли, много е идейно

Posted on май 15, 2014, in десерти, калории и тегло, Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s