От едната към другата година

Добре дошла 2015 година!
Какво ще ни донесеш? Какви уроци ще има за нас?

new2015

Някои хранителни обобщения от изминалата година

Най-важния урок през изминалата година дойде от едно 10 годишно дете. То ми показа, че страхът от вредната храна е продължение на някакъв наш вътрешен страх. Намира се в нас от ранна възраст – може би е свързан с увереността в човека и неговите възможности… Разбрах го, докато детето четеше в рекламното списание на сладкарница „Неделя“, че в пилетата има отрова арсен. И се притесни, и търсеше успокоение – изглежда беше готово да следва някое гуру, което знае, къде е противоотровата. Осъзнах, че този страх може да ни превърне в зависими, да станем послушни в ръцете на други хора.
Ама и защо им е на сладкарници „Неделя“ да слагат текстове върху масите за отрови в храната, докато си хапваш от много здравословните торти по над 100 грама парчето…
Започна да ми просветва, че с реалистичното отношение към храната у децата, може да ги предпазим от различни влияния…Някак задачата е сложна – да ги научим да избягват най-вредните храни, но без страх. Още обмислям…

Няколко малки други светвания/оплаквания – в стремежа си да осигуря здравословна храна прекарах няколко съботи в полу-празни еко пазари, купувах зле изглеждащи /направо развалени/ зеленчуци. Поръчах си млечни продукти и месо от един фейсбук профил – доставиха ми ги с личен автомобил, недобре опаковани, продуктите имаха качеството на евтини магазински неща. Платих колкото ми поискаха, а се оказа, че нямам един продукт. Фейсбук профилът потвърди, че парите са в портмонето му, а продукта ми в неговата кола – чакам да ми го донесе вече почти 10 месеца.
Посетих доста малки магазинчета за натурални предимно млечни продукти – някои наистина предлагат добри неща, но други разчитат само на табелата си „натурални“. И към края на годината минах покрай един магазин в центъра на София, с интересна архитектура, проектиран за галерия или луксозен бутик.
А вътре продаваха лютеница, консерви от печени чушки и подобни на цена 9 лв. за бурканче от 350 грама. Е, поне за мен е прекалено и като цена, и като внушение.
Май е нужна повече умереност, и повече удобство.

Advertisements

Posted on януари 14, 2015, in продукти. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s