Козунак в машината за хляб и калориите му

От няколко години се зачитам в рецептите за козунак в машината за хляб. Когато се сдобих с моята през 2010 година, веднага направих рецептата от книжката. Бях със смесени чувства – не беше сладък, нямаше вид на традиционен козунак, но имаше добра консистенция на сладък хляб, добре изпечен, лесно приготвен. През годините си правехме много вкусни рецепти и теста в машината, усещах че момента за козуната е близо.

Тази година времето преди Великден съвпада с пролетната ваканция и се зачетох отново в рецептите, а и бях готова да експериментирам. Мисля, че през годините българския интернет се е сдобил с чудесни обяснения за приготвяне на храна. За съжаление няма обяснения как да запазим теглото си, а ако може и леко да го намалим…

Ето рецептите, които ме вдъхновиха

*Основни правила за правене на козунак от блога на luluto

*Сплитане на козунак – https://www.youtube.com/watch?v=Q6xohRzcBVw . Прекрасно видео

*Ароматен козунак за Великден – от блога L.K.S

Рецептите ми харесаха, защото са с подобни съставки, фолклорни. Аз обаче нямах мляко, имах сметана. Потърсих „козунак със сметана“ имаше и такава рецепта и претендираше да е доста добра. Залових се за експеримента. Исках да направя малко козуначе – да го изядем бързо и в неголеми количества. Стана много добро. Прекрасни снимки може да видите в цитираните блогове, аз публикувам една набързо.

KozT3

Продукти
2 яйца
85 грама захар
40 грама масло
20 грама олио
1 с.л. /30 грама/ сметана
1 ч.л. ванилови зърна на прах
6 грама суха мая
70 грама вода
340 грама бяло брашно

Енергия в 100 грама от козунака 393 калории. Подробна информация от сайта http://www.calories.bg . Количеството на готовия козунак е 600 грама
http://calories.bg/profile.php?view=analyze&recipe=1496&mode=stf

Начин на приготвяне:
Яйцата се изваждат, маслото са нарязва на малки парченца и се оставят за 1 час на стайна температура. Маята се шупва 10-15 мин. преди започването с 50 грама от водата, лъжица захар, 2 лъжици брашно. В купа се разбиват яйцата, прибавя се маслото, олиото, захарта, сметаната. В тавичката на машината се слагат течните съставки. Брашното се разбърква с ваниловите зърна и се изсипва върху яйчената смес. Последно се слага маята. Моята машина я включих първо на програма за месене за 15 мин. По време на програмата се следи консистенцията на тестото и ако е нужно се добавя брашно или течност. Тестото трябва да се отлепва от стените. След това включих на програма за месене и втасване с продължителност 1 час и 45 мин. Когато свърши програмата температурата в машината е приятно топла, според мен около 36 градуса. Моето тесто до тук не беше стигнало забележителни бухнали размери. Оставих го още малко около 20 мин., понадигна се и се заех със леко омесване и сплитането. Прехвърлих го във формата за печене, намазах го със яйце и захар и го сложих пак във фурната. Фурната я загрях до около 36-40 градуса. Използвах ниска степен на затопляне и от време на време изключвах. Тук вече процеса на втасване се разви с пълна сила. След около 45 минути беше удвоил, че и утроил обема си. В рецептата от машината за козунак времето за месене и втасване и 2 часа и 45 минути и още 1 час за печене. Явно човек трябва да е търпелив с втасването. Увеличих градусите до около 170 и пекох до готовност. Проверява се с дървено шишче. При печенето сложих купичка за тарталети пълна с вода най-отдолу в тавата на печката. Не знам без вода как става, но така беше чудесен. Дали от късмета на начинаещия, но козунака беше перфектен, имаше и конци, и аромат, и вид. Е, щом аз направих домашен козунак, сигурно никой няма да прочете публикацията. Имах чувството, че съм последната ненаправила.

Advertisements

Posted on април 9, 2015, in десерти and tagged , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Коментари са забранени.