Релефни яйца

Втора година правя тези яйца.
Easter
Харесва ми идеята за релефни яйца, направени с напълно ядливи елементи. Продуктите се намират в магазините за сладкарска декорация. Моите продукти са от „Сладката къща“.
Нужни са
1. Айсинг на прах
2. Захарна украса Топ-топ
3. Ядлив брокат

Първите два продукта е препоръчително да се изберат насипни, защото са с много по-добра цена. Насипния айсинг струва около 1,20 лв. за 100 грама, украсата топ-топ- от 0,50 до 1,20 лв. за 50 грама. Ядливият брокат е по-скъп 8,20 лв. за едно малко бурканче.

Айсингът се разтваря и яйцето се овъргаля добре в него. Украсата Топ-топ може да се сипе в малка купичка, а може и да се отреже квадратно парче фолио за свежо съхранение и се слагат около 2 супини лъжици от украсата. Яйцето се пренася върху украсата и се търкаля. Така топченцата полепват. С малка лъжичка се слага от допълнителна украса. Яйцето се оставя около 10 мин. за да стегне леко айсинга. Поръсва се с ядливия брокат. Ако някое място ви се струва твърде голо с малка четка /или клечка за уши/ слагате айсинг и притискате топчетата. Най-добре е да изправите яйцето и да изчакате да доизсъхне, около 30 мин.
egg2016-1

Няколко особености:
1. Може да използвате бели или кафяви яйца, има разлика в изгледа – например кафявите яйца са по-подходящи за зелено-жълта украса, бели за всички други случаи.
2. Може да използвате леко пукнати яйца – голямо прединство. По-добре е яйцата да не са боядисвани предварително.
3. Може да се използва обикновен брокат – има много повече разцветки, по-евтин. Обикновенния брокат прилепва много добре, не се рони при пипане. Първите яйца са с обикновен брокат. Но когато яйцата ще се пипат от малки деца е по-добре броката да е ядлив.
4. Може да сложите малко боя в айсинга и ще получите цветна основа.

Advertisements

Posted on април 29, 2016, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Коментари са забранени.