Различни режими, подобни калории

Чета за различни хранителни режими – някои от тях имат много общо, други по-малко. Стана ми интересно колко калории се приемат при различните режими.

До сега изследвах 3 режима и всеки от тях доставя от около 950 до 1250 калории. Калориите са доста ограничаващи, но щом различните специалисти ги препоръчват, май трябва да приемем, че отслабването става с по-малко ядене и дори с лек глад.

HertogheПървият режим е на Тиери Ертог /Thierry Hertoghe/, световно признат ендокринолог, запознах се с него чрез книгата му „Хормоналната диета“.

В книгата има хранителен режим за 2 седмици и обещава хормонално здраве. Изчислих режим от първата седмица, ден петък, стр.234. Според него се консумира:

Закуска: 1 чаша чай слез и лайка, 1 пилешка пържола от гърди, сварена на пара, 1 биоплод с ниско съдържание на захар, според сезона. Втора закуска: био плод с ниско съдържание на захар. Обяд: Порция пилешки гърди със спанак и слънчогледови семки. След обяд: Чай коприва и бреза, био плод с ниско съдържание на захар. Вечеря: Супа ряпа, тиквички и телешко. След вечеря: чай маточина, липа и върбинка

Изчислих прецизно продуктите, според дадените в книгата рецепти. Калорийният прием е 958 калории. Опитах няколко пъти такъв режим. Чувствам се добре в дни, когато нямам необичайни занимания и мога да си позволя да ям на спокойствие и домашна храна. Правя съвсем леки промени в закуската. Менютата в другите дни са подобни, така че и калорийте ще са около толкова.

Тиери Ертог е световно признат специалист в антиейджинг терапията. Интересно е, че не препоръчва млечни продукти и продукти с глутен. При проблеми с теглото казва, че трябва да се следи калориите да са между 1100 и 1600.

Подробно изчисление за менюто – http://calories.bg/profile.php?view=analyze&recipe=910&mode=stf

BajkovaДругият режим е на проф. Байкова. В интернет има нейни режими.
Изчислих по режим N 1 – Отключващ, Ден 6 и 10. В режима е посочено, че се консумират
6ти ден
8 часа плод + чай; 10 часа плод + чай; 12 часа белтъчни храни + зеленчук; 16 часа плод + чай; 19:30 часа белтъчни храни + зеленчук

При изчислението съм използвала плодове и зеленчуци – 600 грама мандарини, 100 грама киви, 150 грама моркови, 300 грама зеле, 100 грама краставици. Така сумарно плодовете и зеленчуците са 1250, изпълняват условието да са между 1000-1500 грама дневно. Пилешко филе 2 порции по 150 грама, зехтин за овкусяване 15 грама дневно, чай от мащерка. И това меню доставя около 1018 калории. Ето линк към менюто и нутритиентите – http://calories.bg/profile.php?view=analyze&recipe=526 Менюто е с сравнително добър състав на нутритиенти. Калцият и вит. Е са под нормата, но с около 50 грама сирене и около 25 грама слънчогледови семки може да се подобри. В менютата от другите дни има добавени млечни продукти, разрешени са ядките.
Понякога правя и такъв режим, но малко променям закуската. Харесва ми това, че е ясно показано поколко грама от различните продукти да се консумират и това дава свобода на приготвяне.

KassabieТретият режим е на Енджи Касабие . Режимите имат различни калории – последната реклама беше за 1100 до 1500 калории. Аз харесвам менютата по този режим. Не съм ги опитвала, но ми дават много идеи за готвене в къщи. Последно видях менютата за програмата Ladie’s Fat Burner. Изчислих менюто за 10.03.2014 използвайки последните ястия от всяка група и резултата е 1238 калории.
Интересно е и менюто Смарт При него са посочени грамажите и калориите. Менютата на по този режим дават и информация за препоръчителните грамажи. Например, когато супата е като основно ядене е посочен грамаж 300 грама/250 калории. Това представлява една добре напълнена купичка за супа. А може да изчислим и калориите за 100 грама, получават се 83 калории. Съвпада с другите ми източници, където пилешката супа е с от 70 до 100 калории за 100 грама.

Винаги като гледам режимите на д-р Касабие си припомням за грамажа на сладкишите – всички сладкиши са с грамажи от 75 до 120 грама. За сравнение стандартно парче торта в сладкарница е около 220-250 грама. Домашната бисквитена торта в диетичното меню е 90 грама и най-вероятно е с намалено количество захар. И в менюто Ladie’s Fat Burner няма тортички, десертите са предимно шейкове и мляко с плодове…

Проверих и няколко други диети – Диетата Саут бийч около 1700 калории , Мирей Джулиано и „Французойките не пълнеят“ около 1600 калории. Дали ще се отслабва, изглежда примамливо да хапваш повече и да отслабваш?

Човек трябва да се анализира по няколко показателя – Кой съм аз – ръст, години, пол, тегло? Количеството и вида на храната? Как се чувствам? Какви резултати имам? Среден ръст, средни нужди, средни порции е доста подвеждащо понятие.

И разбира се човек не е само калории. Американският учен Уилбър Атуотър се счита за откривател на калорията през 19 век. От тогава има много критики, много нови системи, но все още няма универсалната. Стана ми интересно какво пише на български за Уилбър Атуотър. Попаднах на интересна ретроспекция за търсенето на оптималното тегло в сайта на център за пластична хирургия. Вековна е хрониката на затлъстяването и интересна борбата с нея. Може би вече трябва да се изучава като историческа единица.

Posted on март 27, 2014, in калории и тегло and tagged . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар