Яйчени черупки за калций

Продължава да ме занимава въпроса за калция. В предишната публикация размишлявах какви са източниците на калции, но истината е, че не успях да увелича консумацията им до задоволителни нива. И попаднах на рецептата с яйчените черупки, която е възможно да се окаже моята рецепта. Има публикации, че черупката на яйцето съдържа около 90% калциев карбонат. Обобщих различни рецепти и намерих един сравнително удобен и вкусен начин за добавяне на калции.

1. Сваряват се 2-3 предварително измити яйца. Консумират се в следващите 24 часа, като черупките им се съхраняват на хладно.

2. Тъй като е възможно някои от полезните вещества да са преминали във водата, може да си направите калциева напитка – много освежаваща е охладената вода с 1-2 лъжички пресен лимонов сок и няколко ароматни листа от босилек.

3. Черупките се подсушават, може да се да измерят, и се смилат в кафемелачка. Смленият прах се прехвърля в малко бурканче и се консумира според нуждите.
allshell
Дозата
Полезно е да имаме представа колко калции приемаме от храната и колко да допълним от черупките. Черупката от едно от моите яйца тежи около 4 грама, т.е един грам от черупката има около 900 мг. калциев карбонат. Препоръчителната дневна доза за калция е около 1000 мг. Изчислявала съм чрез http://www.calories.bg и знам, че дневно приемам около 500 мг. калции, т.е имам недостиг от още толкова, за да допълня до 1000 мг. Или с една смляна яйчена черупка, ще допълня недостига за около 8-9 дни. Това е моята консумация, не ям много млечни продукти, но е добре всеки да си направи преценка какво яде и колко калции постъпва в тялото му.

Консумация
allready
Калциев цитрат
В тази рецепта най-много ме привлече твърдението, че калция от черупките може лесно да се превърне в добре усвоимата цитратна формула. Добавките под формата на цитрат са доста по-скъпи, а и по-трудно се намират. Съветът е, че когато калциевия карбонат се залее с киселина, в случая лимонов сок се получава цитрат. Ето как се продължава в домашната химическа лаборатория
В малка купичка се взема около 1 непълна чаена лъжичка калциев прах. Залива се с 1 пълна супена лъжица пресен лимонов сок. Наблюдава се много интересна реакция на шупване на калция. Сместа се оставя за около 3-4 часа и се превръща в мека калциева маса. Най-добре е да се приеме с 1 капка вит. Д и около 150 мг магнезии.

Калция и децата
От този прах давам понякога и на детето. Тя яде достатъчно млечни продукти, но и усилено расте. А калция в детска възраст изгражда зъбите, костите и го натрупваме като запаси за дълги години. Давам й половин чаена лъжичка мека калциева маса, с 1 лъжица кисело мляко, капка вит. Д, 100 мг магнезий диаспорал директ, пудра захар и няколко стърготини шоколад. Получава сравнително приятна комбинация.

Източници
При търсене на „eggshell“ или „яйчени черупки“ се намират различни рецепти. Добре известна в нашата народна медицина е рецептата с поставянето на цели яйца в лимонов сок, след известно време яйцата се пасират и се смесват с мед. Но това ми се вижда много сложно, а и недотам сигурно поради суровите яйца. На много места се споменава, че черупката не трябва да се мели в кафемелачка, а да се счука. Аз мисля, че няма особена промяна във формата на калция, но смляна е по-лесна за консумация.

Черупките в борбата с остеопорозата от pubmed http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15018022 – в този линк се споменава за доброто въздействие на яйчените черупки в борбата с остеопорозата

Черупката от кокоше яйце, природен лечител – статия от сайта framar.bg

Posted on октомври 14, 2013, in минерали and tagged . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Коментарите са изключени.